Απολαύστε με τη συντροφιά αυτής της σελίδας τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα ...

N. Έβρου - Σαμοθράκη
Στη Σαμοθράκη θα πάτε με ferry boat απο την Αλεξανδρούπολη. Στην Καμαριώτισα, το λιμάνι του νησιού, υπάρχουν αρκετά δωμάτια και μερικά ξενοδοχεία. Αρκετά γραφική είναι η χώρα, 6 km από το λιμάνι, καθώς και το ορεινό χωριό Προφήτης Ηλίας. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει η παραλία της Καμαριώτισας. Στα θέρμα, μια άλλη παραλία, η περιοχή έχει πιο πολύ πράσσινο, αλλά κάνει αρκετή ζέστη σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί. Οι παραλίες είναι συνήθως με μεγάλες πέτρες και ο αέρας πολύ δυνατός. Στο Λάκκωμα θα βρείτε μια πιο ήσυχη παραλία. Τέλος στην Κήπο θα βρείτε αμμουδιά, αλλά για να πάτε θα περάσετε από μερικά χιλιόμετρα χωματόδρομο και το μόνο που θα βρείτε είναι μια καντίνα ... και φυσικά μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.
Νομίζετε πως η Σαμοθράκη προσφέρεται μόνο για ζωή νησιού ; Ίσως πρέπει να μάθετε λίγη γεωγραφία ;-) Σ'αυτό το μικρό νησάκι (180 τ.χ. έκταση) βρίσκεται το όρος Φεγγάρι (1448m υψόμετρο). Μπορείτε να κάνετε αρκετές πεζοπορείες στο βουνό. Οι πιο γνωστές και φυσικά οι καλύτερες είναι : για τη Γριά-Βάθρα και για τον καταρράκτη . Ρωτήστε κάπου να σας πουν από πού ακριβώς αρχίζει το μονοπάτι. Περνάτε από πολλές "βάθρες" μέχρι να φτάσετε στην κορυφή, την Γριά-Βάθρα. Αν έχετε μαζί σας μαγιώ θα περνάτε κολυμπώντας μέσα από τις βάθρες και δε θα χρειαστεί να επιδείξετε τις ορειβατικές σας ικανότητες ;-) Για τον καταρράκτη θα πάτε από το μονοπάτι που περνάει δίπλα από το "ρέμα του Φονιά", ένα ωραίο ποταμάκι στο οποίο πέφτει ο καταρράκτης. Αν θέλετε μπορείτε να κολυμπήσετε κάτω από τον καταρράκτη ... τα νερά είναι φυσικά παγωμένα !
Αν σας ενδιαφέρει και η ιστορική άποψη του νησιού, επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο Σαμοθράκης. Εκί βρέθηκε το άγαλμα της Νίκης, που σήμερα είναι στο Λούβρο.
Αφού βρίσκεστε στο νομό Έβρου, μην ξεχάσετε να πάτε στη Δαδιά, έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ελλάδα, όπου προστατεύονται πολλά είδη πουλιών. Μπορείτε να περπατήσετε στο δάσος της Δαδιάς, να ενημερωθείτε από το Οικοτουριστικό Κέντρο Δαδιάς και να δείτε από το παρατηρητήριο με κυάλια αρκετά πουλιά, κυρίως όρνια.
Στο δρόμο Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας λίγο πριν το Σουφλί, υπάρχει διασταύρωση για τη Δαδιά. Αν πάτε απ'αυτό το δρόμο αξίζει να γυρίσετε στην Αλεξανδρούπολη από μια άλλη διαδρομή πανέμορφη.
Από τη Δαδιά αντί να γυρίσετε πίσω στον κεντρικό δρόμο, θα συνεχίσετε πρός την αντίθετη κατεύθυνση ... προσ το χωριό Πεσσάνη. Δεν θα συναντήσετε χωριά στο δρόμο σας , ο οποίος αν και άσφαλτος δεν είναι πολύ καλός. Είναι όμως μια πολύ ωραία διαδρομή, που αξίζει να απολαύσετε. Ίσως νομίζετε κάποια στιγμή πως έχετε χαθεί, αλλά μετά από 60+ km θα βρεθείτε στα Λουτρά λίγω έξω από την Αλεξανδρούπολη.


Ν. Καρδίτσας , Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα ή αλλιώς λίμνη Ταυρωπού. Αρχικός προορισμός είναι η Καρδίτσα. Από εκεί μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης οδικώς. Τα χωριά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Νεοχώρι και η Φυλακτή. Αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά γι'αυτά τα χωριά ακολουθήστε τις ταμπέλες , που σας οδηγούν από το βόρειο κομμάτι της λίμνης. Αν έχετε χρόνο και διάθεση ακολουθείστε τις ταμπέλες για το Φράγμα Ταυρωπού. Στο νότιο άκρο της λίμνης βρίσκεται το φράγμα. Ο σημαντικότερος όμως λόγος για να πάτε απ'αυτή τη διαδρομή είναι η υπέροχη θέα της λίμνης που θα έχετε συνέχεια. Μετά το φράγμα συνεχίζετε, προχωρώντας πάντα στον παραλίμνιο δρόμο, ώσπου να βρείτε το χωριό Νεοχώρι. Ο δρόμος σε μερικά σημεία είναι υπό κατασκευή.(Στην επιστροφή μπορείτε να ακολουθήσετε το συντομότερο δρόμο για Καρδίτσα). Στο νεοχώρι λειτουργεί ένας ξενώνας στον οποίο πρέπει να κλείσετε αρκετούς μήνες πριν, αν θέλετε να διανυκτερεύσετε. Στον ξενώνας λειτουργεί και εστιατόριο. Η θέα από εκεί είναι φανταστική. Θυμίζει Ελβετία (αν και δεν έχω πάει εκεί ;-) Το χειμώνα μερικές φορές η λίμνη παγώνει! Αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε και αυτό το τοπίο. Λίγα km μετά τον Νεοχώρι (ή πριν αν ακολουθήσατε το σύντομο δρόμο) υπάρχει διασταύρωση για τη Φυλακτή. Ανηφορίζετε για 3 περίπου km μέχρι να φτάσετε στο χωριό. Και εκεί λειτουργεί ένας ξενώνας, ο οποίος είναι στο ψηλότερο άκρο του χωριού. Μπροστά του ορθώνονται τα υπέροχα Άγραφα "πνυγμένα" στα έλατα. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο μονοπάτι και να απολαύσετε μια βόλτα στα έλατα :-) Έχετε διάθεση και αυτοκίνητο 4x4 ? (από το δεύτερο δεν έχω :-( . Τότε συνεχίστε στους δασικούς δρόμους των Αγράφων και στα μονοπάτια τους.


Ν. Τρικάλων
Βόρεια της Καρδίτσας είναι τα Τρίκαλα, φυσικά. Άλλος ένας νομός για τους λάτρεις του βουνού. Από τα Τρίκαλα ακολουθείτε το δρόμο για την Ελάτη. Ένα χωριό με πολλά έλατα ;-) και το χιονοδρομικό κέντρο για το χειμώνα. Ακολουθούν τα χωριά Περτούλι και Νεραϊδοχώρι. Περισσότερα ξενοδοχεία και δωμάτια θα βρείτε στην Ελάτη, που έχει και τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Και τα τρία χωριά είναι χτισμένα, στις κατάφυτες από έλατα, πλαγιές του Κόζιακα.Τόσο από την Ελάτη όσο κι από το Περτούλι μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες στο δάσος ακολουθώντας το χαραγμένο "μονοπάτι του Κόζιακα". Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας και άλλων αθλημάτων του βουνού. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα τουριστικό γραφείο (Magic sport , αν θυμάμαι καλά) το οποίο νοικιάζει ποδήλατα, οργανώνει πεζοπορίες και αναλαμβάνει να σας μάθει και ιππασία αν το επιθυμείτε. Το γραφείο είναι στην Ελάτη και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο δρόμο για το Περτούλι δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο. Λίγο πριν φτάσετε σ'αυτή την τοποθεσία (όπως ερχόσαστε από Ελάτη) στα αριστερά θα συνατήσετε ένα μικρό εκλλησάκι. Στα δεξιά αρχίζει ένα ωραίο μονοπάτι. Αφήστε εκεί το αυτοκινητό σας, γιατί αν και το μονοπάτι μοιάζει με δασικό δρόμο είναι κλεισμένο μπροστά , ώστε να μην περνά κανένα όχημα. Μετά από 10-15 λεπτά περπάτημα θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Ένας φαρδύς πάλι δρόμος πηγαίνει αριστερά ενώ ένας αντίστοιχος αριστερά. Εσείς κοιτάξτε ευθεία για να διακρίνετε ένα μονοπάτι που ανηφορίζει. Ακολουθείστε αυτό και μετά από 1-1,5 ώρες θα φτάσετε στο καταφύγιο. Μέσα από το χωριό Ελάτη υπάρχουν ταμπέλες για τον "Κόκκινο βράχο". Οι ταμπέλες έχουν έναν άνθρωπο να κάνει αναρρίχηση και ένας βέλος που σας δείχνει προς τα πού να πάτε. Μετά από μερικά λεπτά οι ταμπέλες σταματούν. Αν θέλετε κάνετε αναρρίχηση με σχοινιά και ανεβαίνετε στον Κόκκινο βράχο. Αν όχι ... ακολουθείστε το ένστικτό σας (!!) , όπως έκανα και εγώ για να βγείτε πάνω στον "κόκκινο βράχο" κάνοντας ένα κύκλο φυσικά. Μονοπάτι δεν υπάρχει χαραγμένο ... αλλά μπορείτε να το χαράξετε εσείς ! ;-))
Και θα ρωτήσω πάλι ... έχετε διάθεση για ένα ακόμα χωριό ? Κάτι ξεχωριστό φυσικά. Αν ναι , συνεχίστε στο δρόμο μετά το Νεραϊδοχώρι για το Γαρδίκι. Θα περάσετε από τα έργα εκτροπής του Αχελώου, που κάνει η ΔΕΗ και σε υψόμετρο 1200μ. περίπου θα συναντήσετε το χωριό Γαρδίκι. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός (πάντα άσφαλτος) εκτός από τα τελευτέα 2-3 Km , όπου έχει υποστεί αρκετές ζημιές από τα χόνια (σε μερικά σημεία εκεί έχει τσιμέντο). Ένα πραγματικά απομονωμένο χωριό, που το χειμώνα ερημώνει εντελώς. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ζουν στα Τρίκαλα και το επισκέπτονται μόνο τα σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι. Αυτό όμως που κάνει το χωριό γραφικό είναι η απότομη πλαγιά στην οποία είναι χτισμένο. Τα σπίτια φαίνονται σαν να κρέμονται το ένα κάτω από τ' άλλο. Έχουμε πλέον απομακρυνθεί από τον Κόζιακα ! Το βουνό αυτό είναι τα γνωστά μας Τζουμέρκα ! και βρισκόμαστε στα σύνορα με το νομό Ιωαννίνων.

Επιστροφή στη λίστα ταξιδιών


Copyright: Ioannis Panayiotopoulos
Sorry, this is an image for SPAM protection