Ikk - 1/9/1997 4:42 am

Πού βρισκόμαστε;
----------------
Α) Ηλιακό Σύστημα:
- Βρισκόμαστε πάνω στη Γη. Είναι ένας πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι, τον Ήλιο, και απέχει από αυτόν περίπου 150.000.000 km, ή αλλιώς, περίπου 8 λεπτά φωτός (δηλαδή το φως χρειάζεται 8 λεπτά περίπου για να φθάσει από τον Ήλιο στη Γη -αυτό σημαίνει ότι όταν κοιτάμε τον Ήλιο δεν τον βλέπουμε όπως είναι τώρα, αλλά όπως ήταν πριν από 8 λεπτά). Ο Ήλιος δημιουργήθηκε πριν από 5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, ενώ η Γη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

- Οι πλανήτες είναι εννέα. Κατά σειράν απόστασης από τον Ήλιο:
Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας.

- Ανάμεσα στον Άρη και στο Δία υπάρχει μια "ζώνη", ένας δακτύλιος, με μικρότερα αντικείμενα, σαν βράχους, που λέγονται αστροειδείς. Οι αστεροειδείς λέγεται ότι προήλθαν από τη διάλυση ενός πλανήτη που βρισκόταν ανάμεσα στον Άρη και στο Δία. Οι πλανήτες που βρίσκονται "μέσα" από τους αστεροειδείς (δηλαδή οι 4 πρώτοι) λέγονται εσωτερικοί, οι υπόλοιποι λέγονται εξωτερικοί.

- Μερικοί πλανήτες έχουν μικρότερα σώματα που περιφέρονται γύρω τους, τους δορυφόρους (όπως η Σελήνη γύρω από τη Γη).

- Ο Ήλιος με τους πλανήτες, τους αστεροειδείς και τους δορυφόρους αποτελούν το Ηλιακό μας Σύστημα. Στην πραγματικότητα, στο Ηλιακό Σύστημα θεωρείται ότι ανήκουν και οι κομήτες, τεράστια βράχια και πάγο που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε τρομερά μεγάλες αποστάσεις, γι' αυτό και η εμφανίσεις τους είναι σπάνιες.

Β) Γαλαξίας:
- Ο Ήλιος μας είναι ένα από τα εκατομμύρια αστέρια που αποτελούν το Γαλαξία μας. Το κοντινότερο αστέρι στον Ήλιο μας λέγεται άλφα του Κενταύρου (α-Κενταύρου), και απέχει 4 έτη φωτός (δηλαδή το φως του θέλει 4 χρόνια για φτάσει σε μας, ή αλλιώς, όταν το κοιτάμε βλέπουμε το φως που εξέπεμψε 4 χρόνια πριν).

- Ο Γαλαξίας είναι σαν ένας δίσκος, και ο Ήλιος μας βρίσκεται κάπου στην περιφέρειά του.

- Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πλανήτες γύρω από τα άλλα αστέρια του Γαλαξία, είναι όμως πολύ πιθανό (τελευταία ανακοινώθηκε η ανακάλυψη πλανητών γύρω από ένα αστέρι).

Γ) Σύμπαν:
Ο Γαλαξίας μας είναι ένα από τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών που υπάρχουν στο σύμπαν. Οι γαλαξίες είναι τεράστιες συγκεντρώσεις αστέρων, και συνήθως έχουν σχήμα ελλειπτικό ή έχουν και σπείρες.Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι, όπως το έχουν κατ' επανάλήψη πολύ όμορφα περιγράψει, δεν είμαστε παρά κάποιες μορφές ζωής πάνω σ' ένα βράχο, στο άκρο ενός από τα δισεκατομμύρια γαλαξίες που αποτελούν το σύμπαν... Γι' αυτό, μετανοείτε Χριστιανοί!

Γιάννης Καλατζής


io9 - 23/9/1997


IK >Β) Γαλαξίας:
IK >- Ο Ήλιος μας είναι ένα από τα εκατομμύρια αστέρια που αποτελούν το
IK >Γαλαξία μας. Το κοντινότερο αστέρι στον Ήλιο μας λέγεται άλφα του
IK >Κενταύρου (α-Κενταύρου), και απέχει 4 έτη φωτός


Τους αστέρες φαντάζομαι τους παρατηρούμε όλους από τηλεσκόπια. Πότε ανακαλύψαμε το Άλφα του Κενταύρου ? Οι διαστάσεις του γαλαξίας μας έχουν υπολογιστεί ? Αν ναι ... πόσο μεγάλος είναι ?
Οι άλλοι γαλαξίες σε πόση απόσταση βρίσκονται ? Είναι το ίδιο μεγάλοι σαν τον δικό μας ?
Τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια μέχρι που έχουν φτάσει ?
Τα επανδρωμένα ? Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και να επιστρέψουν, αν λάβουμε υπόψη το ανθρώπινο όριο ζωής ?


IK >- Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πλανήτες γύρω από τα άλλα αστέρια του Γαλαξία,
IK >είναι όμως πολύ πιθανό (τελευταία ανακοινώθηκε η ανακάλυψη πλανητών γύρω
IK >από ένα αστέρι).


Πότε έγινε αυτή η ανακοίνωση ? Σε ποιό αστέρι και ποιός πλανήτης ? Είναι ο μοναδικός που ξέρουμε εκτός του ηλιακού συστήματος ?

Πολλά ρωτάω ε ? ε είχα καιρό να γράψω στο forum (αν και το παρακολουθώ καθημερινά) και βγήκαν τα ερωτήματα όλα μαζί ;-)

Ιωάννης Παναγιωτόπουλος


ikk - 24/9/1997


Απαντώ στα γρήγορα στις ερωτήσεις του Γιάννη (Io9) και όχι πολύ τεκμηριωμένα λόγω έλλειψης χρόνου (διορθώστε με):

----------------------------------------------------------------------
IO >Τους αστέρες φαντάζομαι τους παρατηρούμε όλους από τηλεσκόπια. Πότε
IO >ανακαλύψαμε το Άλφα του Κενταύρου ?

Δεν ξέρω, γιατί όμως το ρωτάς αυτό; Πάντως σου αναφέρω ότι είναι ένα διπλό άστρο (δύο άστρα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο).
----------------------------------------------------------------------
IO >Οι διαστάσεις του γαλαξίας μας έχουν
IO >υπολογιστεί ? Αν ναι ... πόσο μεγάλος είναι ?

Φανταστήτε το Γαλαξία μας (ο δικός μας γράφεται με "Γ" κεφαλαίο, οι υπόλοιποι με "γ" μικρό) σαν ελλειψοειδή δίσκο με σπείρες. Αν δεν κάνω λάθος η μεγάλη του διάμετρος είναι περίπου 100.000 έτη φωτός (και η μικρή περίπου τόσο είναι μάλλον), και το πάχος του 10.000 έτη φωτός. Το πλήθος των αστεριών του είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων. Αν δεν κάνω λάθος υπολογίζεται ότι στο Σύμπαν υπάρχουν περί τους 10 δισεκατομμύρια γαλαξίες με περί τα 10 δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας.
----------------------------------------------------------------------
IO >Οι άλλοι γαλαξίες σε πόση απόσταση βρίσκονται ? Είναι το ίδιο μεγάλοι
IO >σαν τον δικό μας ?

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι σε απόσταση 2,2 εκατομμύρια έτη φωτός. Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτό βέβαια σημαίνει ότι βλέπουμε το γαλαξία αυτό όπως ήταν 2,2 εκατομμύρια χρόνια πριν, έτσι;! Βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας βέβαια, και φαίνεται πολύ αχνά με γυμνό μάτι σε σκοτεινή νύχτα (αν μάλιστα κοιτάξουμε όχι ακριβώς στη θέση του, αλλά λίγο πιο κει -καθώς η περιφερειακή όραση είναι καλύτερη για τα αμυδρά ασπρόμαυρα αντικείμενα -και με κυάλια φυσικά φαίνεται ακόμα καλύτερα.

Οι κοντινότεροι σε εμάς γαλαξίες νομίζω ότι είναι το Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, αλλά φαίνονται μόνο από το νότιο ημισφαίριο -και αν δεν κάνω λάθος είναι σε απόσταση 400.000 έτη φωτός.

Η μεγαλύτερη απόσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται γαλαξίας είναι περίπου ίση με τη διάμετρο του σύμπαντος (νομίζω ότι ανιχνεύθηκαν με το τηλεσκόπιο Hubble αστρικά αντικείμενα σε απόσταση 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, είδαμε δηλαδή 12 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, στις απαρχές της δημιουργίας του σύμπαντος).

Για το μέγεθος των γαλαξιών δεν ξέρω να πω -αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν μικρότεροι και μεγαλύτεροι από το δικό μας.
----------------------------------------------------------------------
IO >Τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια μέχρι που έχουν φτάσει ?
^^
Αν δεν κάνω λάθος έχει εκτοξευτεί ένα διαστημόπλοιο με σκοπό την εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, και νομίζω ότι έχει φτάσει σε όλους τους πλανήτες εκτος από τον Πλούτωνα. Ταξιδεύει ακόμα πάντως, αλλά δεν ξέρω αν στα σχέδια είναι να περάσει και από τον τελευταίο μας πλανήτη.
----------------------------------------------------------------------
IO >Τα επανδρωμένα ? Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και να επιστρέψουν,
IO >αν λάβουμε υπόψη το ανθρώπινο όριο ζωής ?

Τα επανδρωμένα ως γνωστόν έχουν φτάσει μέχρι τη Σελήνη, ενώ συζητείται επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Πάντως, μιλάμε ΜΟΝΟ για μέσα στα όρια του ηλιακού μας συστήματος -"αν λάβουμε υπόψη το ανθρώπινο όριο ζωής". Τα άλλα που λέγαμε για ταχύτητες τεράστιες και ότι ο αστροναύτης θα προλάβει να φτάσει σε ένα άλλο αστέρι πριν πεθάνει λόγω συστολής μήκους-διαστολής χρόνου κλπ, είναι θεωρητικά σωστά, αλλά πρακτικά είναι για την μεθεπόμενη χιλιετία!
----------------------------------------------------------------------
IO >IK >- Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν πλανήτες γύρω από τα άλλα αστέρια του
IO >IK >Γαλαξία, είναι όμως πολύ πιθανό (τελευταία ανακοινώθηκε η
IO >IK >ανακάλυψη πλανητών γύρω από ένα αστέρι).

IO >Πότε έγινε αυτή η ανακοίνωση ? Σε ποιό αστέρι και ποιός πλανήτης ?
IO >Είναι ο μοναδικός που ξέρουμε εκτός του ηλιακού συστήματος ?

Δεν ξέρω πότε έγινε η ανακοίνωση, νομίζω το τελευταίο 6μηνο. Νομίζω λέγεται Πήγασος 51 (δεν ξέρω αν αυτό είναι το όνομα του πλανήτη ή του άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφεται), οπότε είναι μάλλον στον αστερισμό του Πήγασου.

Είναι μάλλον ο μοναδικός που γνωρίζουμε εκτός ηλιακού συστήματος. Ο πλανήτης αυτός πρέπει να είναι πολύ κοντά στο αστέρι, γιατί περιστρέφεται γύρω από αυτό πάρα πολύ γρήγορα, μόλις σε 4 (γήινες) ημέρες.

Ο πλανήτης ανιχνεύθηκε έμμεσα (με παρατήρηση της απόκλισης της κίνησης του αστεριού από την αναμενόμενη), και μάλλον πάντα έτσι θα γίνεται για πλανήτες σε άλλα αστέρια εκτός ηλιακού συστήματος καθώς λόγω της φωτεινότητας των αστεριών είναι αδύνατον να παρατηρήσουμε άμεσα τους πλανήτες.

Νομίζω ότι είχα διαβάσει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα εξαπλό (!!!) σύστημα άστρων. Είναι τρία διπλά άστρα, που περιστρέφονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους. Και, όπως έλεγε το άρθρο (σε κάποιο καλοκαιρινό Βήμα της Κυριακής), αν υπάρχουν νοήμονα όντα στον πλανήτη αυτό, σκεφθείτε πόσες ανατολές και δύσεις των ήλιων τους θα βλέπουν!
----------------------------------------------------------------------

Πάντως μπορείς να κοιτάξεις στο www.dolnet.gr (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) -δεν ξέρω αν υπάρχει www.tovima.gr- όπου υπάρχουν όλα τα άρθρα του Βήματος της Κυριακής -από το 1994 νομίζω. Αρκετά συχνά δημοσιεύονται άρθρα αστρονομίας, οπότε αν τα βρείς θα τα διαβάσεις. Όταν είχα πρόσβαση Internet είχα "κατεβάσει" μερικά -τα επισυνάπτω σε έξι επόμενα mail που θα στείλω (3 άρθρα και 3 με τις αντίστοιχες φωτογραφίες τους).

Αυτάααααα!

Γιάννης Καλατζής