io9 - 9/9/1997 5:03 pm

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το ΒΗΜΑ 1/9/1996 (από το ένθετο ταξίδια)Κλείστε θέση για ένα ταξίδι στο Σύμπαν
_______________________________________


Ως πριν από λίγα χρόνια ανήκε ακόμη στη σφαίρα της ουτοπίας: ξενοδοχεία του Διαστήματος σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη με τους πελάτες τους να υιοθετούν τις συνήθειες και τα... παιχνίδια ενός επαγγελματία αστροναύτη. Μόνο οι ονειροπαρμένοι μελλοντολόγοι επέμεναν ότι κάποια στιγμή θα είχαμε τη δυνατότητα με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές να περάσουμε μια βδομάδα αξέχαστων διακοπών σε ένα θέρετρο 300 μίλια μακριά από τη Γη, απολαμβάνοντας τις σπεσιαλιτέ ενός διαπλανητικού σεφ μαζί με ολοήμερες διακοπές στο φεγγάρι. Τόνιζαν μάλιστα ότι τα εν λόγω πακέτα διακοπών θα είχαν ιδιαίτερη απήχηση στους νιόπαντρους που θα επιθυμούσαν να απολαύσουν ένα μήνα του μέλιτος χωρίς τους περιορισμούς των νόμων της βαρύτητας.

Τα ειρωνικά χαμόγελα όμως έσβησαν ξαφνικά στις αρχές του περασμένου μήνα. Η αμερικανική κυβέρνηση έκλεισε με τη Lockheed συμβόλαιο ύψους 1 δισ. δολαρίων προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους το οποίο θα αναλάμβανε να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο στόλο της. Η Lockheed φρόντισε να ανταποκριθεί στους χρόνιους ευσεβείς πόθους της μαζικής αγοράς και να προωθήσει δεόντως το κομψό Χ-33. Το παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ ως το πρώτο διαστημικό σκάφος που συνδυάζει την ταχύτητα ενός πυραύλου και τη δυνατότητα ελιγμού ενός καταδιωκτικού ρίχνοντας τα έξοδα ωφέλιμου φορτίου στο 1/10.

Ηδη η προοπτική μιας διαπλανητικής εταιρείας που θα αναλαμβάνει τη μεταφορά υποψήφιων εκδρομέων σε κάποιο μακρινό σημείο του γαλαξία έπεισε τη NASA και άλλες 16 αεροδιαστημικές εταιρείες να εξετάσουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας τουριστικής βιομηχανίας στο Διάστημα. «Ως πρόσφατα το Διάστημα ήταν προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, ένα παιχνίδι για αστροναύτες και κυβερνήσεις», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Τζακ Μάνσφιλντ της NASA.

Κάποια προγνωστικά λένε ότι το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2010 και το εισιτήριο μετ' επιστροφής θα κυμαίνεται γύρω στο 1,5 εκατ. δραχμές. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες θα διετίθεντο να πληρώσουν ετησίως περί τα 10.000 δολάρια για να δοκιμάσουν αυτή την εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Thomas Cook έχει ήδη 6.000 ονόματα στη λίστα αναμονής του για μελλοντικά διαπλανητικά ταξίδια.

Υπάρχει όμως και ένα ­ διόλου ευκαταφρόνητο ­ εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα σχέδια της NASA: το Χ-33 δεν είναι κατάλληλο για τουριστικά ταξίδια. Το γεγονός ότι θα εκτοξευθεί κάθετα ­ όπως ένας πύραυλος ­ και θα διαθέτει αυτόματο πιλότο είναι επόμενο να μην εμπνέει την πρέπουσα εμπιστοσύνη σε ένα «φρέσκο» ταξιδιώτη του Διαστήματος. Αυτό όμως που σίγουρα θα εξασφαλίσει είναι το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες παρακολουθούν προς το παρόν τις κινήσεις των Αμερικανών για να μπορέσουν στο μέλλον να δράσουν.

Πάντως δύο βρετανοί μηχανικοί της αεροδιαστημικής έχουν ήδη προτείνει τα δικά τους μοντέλα. Ο ένας από αυτούς, ονόματι Αλαν Μποντ, εφηύρε εν έτει 1982 το επαναστατικό σύστημα προώθησης Hotol, το οποίο όμως κατέληξε στα συρτάρια του βρετανικού υπουργείο Αμυνας. Εν συνεχεία η εταιρεία του, Reaction Engines, φρόντισε να επωφεληθεί από την έρευνα για το Hotol προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του «τέκνου» του, το οποίο βαφτίστηκε Skylon.

Ο Μποντ υποστηρίζει ότι η μείωση της επανδρωμένης δραστηριότητας στο Διάστημα είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση μιας τουριστικής βιομηχανίας έξω από αυτόν τον πλανήτη. Και το δημιούργημα του Μποντ όμως δεν διαθέτει πιλότο, γεγονός το οποίο ο Ντέιβιντ Ασφορντ, ο έτερος βρετανός επιστήμων, θεωρεί βασικό μειονέκτημα για ένα πλήρες διαστημικό ­ τουριστικό ­ ταξίδι. Το Spacecab, ένα διαστημικό αεροπλάνο, είναι η δική του εναλλακτική πρόταση για φτηνά ταξίδια και η επιστημονική επιτροπή που ανέλαβε την εξονυχιστική επιθεώρηση της εφεύρεσής του δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εντοπίσει κάποιο ζωτικής σημασίας πρόβλημα στη λειτουργία του. Ο Μποντ πάντως επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τις όποιες προσπάθειές της. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι κάνουμε μέσα σε αυτό τον χρόνο», λέει, «γιατί μετά θα είναι πια πολύ αργά».


------- - -------Λοιπόν τι λέτε ?? Πάμε ? ;-)

Ιωάννης Παναγιωτόπουλος


ikk - 24/9/1997


IO > Κλείστε θέση για ένα ταξίδι στο Σύμπαν
IO > _______________________________________

[...]

IO >Λοιπόν τι λέτε ?? Πάμε ? ;-)

IO >Ιωάννης Παναγιωτόπουλος


Φύγαμε!

(βρες εσύ τα 10.000 δολάρια, και πάμε αύριο!)

Γιάννης Ikk