cyberperi - 5/9/1997 12:12 pm

Υπάρχει ζωή στον Άρη ;;

------------------------------------------------------------------------

Το κείμενο που ακολουθεί είναι πολύ ενδιαφέρον, το βρήκα στην διεύθυνση http://www.techlink.gr/kybernographoi/issues/no9/mars.htm και είναι γραμμένο από τη Ζωή Κούρνια.

------------------------------------------------------------------------

Ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης, ανέκαθεν κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των αστρονόμων καθώς και των διάφορων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Οι Αρειανοί ήταν οι πρώτοι εξωγήινοι που "εισέβαλαν" στη ζωή μας και αν και όχι με την παρουσία τους, και μόνο με την υπόνοια της ύπαρξης τους, έφεραν επανάσταση στον τρόπο θεώρησης που είχαμε για τον Κόσμο μας. Το γεγονός αυτό βέβαια, δεν είναι τυχαίο αφού υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι ίσως κάποτε υπήρχε εξωγήινη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και ότι θα μπορούσε ίσως ο Άρης να κατοικηθεί στο προσεχές μέλλον!

Η ανακάλυψη ενός μετεωρίτη στην Ανταρκτική που έπεσε στη Γη πριν από 13.000 χρόνια και που προέρχεται από τον Άρη μπορεί να αποτελέσει την απόδειξη ότι υπήρχε ζωή στον Άρη πριν από 3.6 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης δεν ήταν ο ακατοίκητος και αφιλόξενος κόκκινος πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά ένας πιο θερμός και υγρός πλανήτης με ποτάμια, λίμνες ακόμα ίσως και ωκεανούς. Η ανακάλυψη αυτή είναι τεράστιας σημασίας διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια χειροπιαστή απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η NASA πιστεύει ότι είναι το σημαντικότερο γεγονός που έχει συμβεί σε σχέση με εξωγήινη ζωή και για το σκοπό αυτό στις 4 Ιουλίου προσγειώθηκε στην επιφάνεια του Άρη το διαστημόπλοιο Pathfinder που θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη για αναζήτηση και άλλων ενδείξεων εξωγήινων απολιθωμάτων.

Οι μαρτυρίες από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είδαν ή ήρθαν σε επαφή με εξωγήινους είναι βέβαια ουκ ολίγες. Σύμφωνα με έρευνα, 48% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων, ενώ 29% πιστεύουν ότι έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινους και οι αρμόδιες αρχές αποκρύπτουν τα στοιχεία. Κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται περιπτώσεις ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι είδαν UFO και κάθε εβδομάδα έρχεται στο φως ένα νέο στοιχείο. Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις που κάποια ανακοίνωση αξιολογείται για περαιτέρω ανάλυση. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η American Astronomical Society ανακοίνωσε την ανακάλυψη αμινοξέων στο διάστημα, που αποτελούν το βασικό λίθο της ζωής πάνω στη Γη, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι είδαν το Elvis να τρώει ψητό κοτόπουλο στον πλανήτη Ουρανό !! Σειρές όπως X-files και ταινίες όπως Independence Day και Star Trek έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον για την ύπαρξη ή μη εξωγήινης ζωής. Τελικά ποια είναι η αλήθεια και τι πρέπει να πιστέψει κανείς ;

Σήμερα, από το πασίγνωστο φιλμ του Roswell το 1947, φτάσαμε στην ανακάλυψη απολιθωμάτων στο εσωτερικό ενός μετεωρίτη που βρέθηκε στην Ανταρκτική και προέρχεται από τον Άρη. Η υπόθεση Roswell είναι η πιο διάσημη διεθνώς ιστορία με εξωγήινους και λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Τον Ιούλιο του 1947 στο Roswell του Νέου Μεξικού, ένα ιπτάμενο αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας –κοινώς UFO— συνετρίβη στο ράντζο του κ.McBrazel, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως τις αρμόδιες αρχές που άρχισαν την έρευνα. Οι αμερικάνικες αρχές μίλησαν τότε για συντριβή ενός απλού μετεωρολογικού μπαλονιού ενώ ο τύπος βούιξε για προσγείωση εξωγήινων και περισυλλογή των πτωμάτων 4 εξωγήινων! Έτσι πριν δύο χρόνια , το Μάιο του 1995, είδαμε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένα μέρος από την ανατομική εξέταση σε ένα από τα πτώματα. Από τότε όμως δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η γνησιότητα και η εγκυρότητα του φιλμ αυτού.

Οι ερευνητές επιστήμονες με βάση φωτογραφίες αναφέρουν ότι όταν όλα τα στοιχεία εξεταστούν συλλογικά, τότε φτάνουμε αδιαμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπήρχε πρωτόγονη εξωγήινη ζωή στον Άρη.

Μάλιστα, εκτός από τις φωτογραφίες, με χημική ανάλυση της σύστασης του βράχου ανιχνεύθηκαν πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) που ανιχνεύονται μετά την αποσύνθεση ενός ζωντανού οργανισμού (έχουν ανιχνευθεί σε νεκρό πλαγκτόν και κατά την αποσύνθεση σε άλλα είδη φυτών). Τα οργανικά αυτά μόρια περιέχουν πολλαπλές ανθρακικές αλυσίδες. Η ερευνητική ομάδα εκτέλεσε διάφορα πειράματα που επιβεβαίωσαν ότι η οργανική αυτή ύλη δεν προέρχεται από τη Γη. Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι η συγκέντρωση της σήψης αυξάνεται προς τα μέσα, ενώ για τους γήινους οργανισμούς συμβαίνει το αντίστροφο.

Παρ' όλα αυτά ο υπεύθυνος της NASA Daniel S. Golding σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "σίγουρα η NASA έκανε μια αιφνιδιαστική ανακάλυψη, όμως οι αποδείξεις παρόλο που φαίνονται αδιαμφισβήτητες δεν είναι και τελειωτικές … πάνω από όλα όμως θέλω ο κόσμος να καταλάβει πως σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για "μικρά πράσινα ανθρωπάκια", αλλά για μικροσκοπικούς μονοκυτταρικούς οργανισμούς που μπορούν απλά να προσομοιαστούν με βακτηρίδια της Γης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι κάποτε υπήρξε κάποια ανώτερη μορφή ζωής στον Άρη."

Το ερώτημα αν τελικά υπήρχε ζωή στον Άρη ή έστω σε κάποιο άλλο σημείο του Σύμπαντος, αν υπάρχει ή και αν θα υπάρξει ποτέ κάπου αλλού εκτός από τον πλανήτη μας, παραμένει αναπάντητο και σίγουρα επιδέχεται ατελείωτων φιλοσοφικών και επιστημονικών συζητήσεων. Θα μπορούσα άλλωστε να περάσω ολόκληρο το καλοκαίρι μέσω στο Διαδίκτυο, διαβάζοντας και διασταυρώνοντας μαρτυρίες ειδικών και μη, εξετάζοντας φωτογραφίες και στοιχεία από τις αμέτρητες σχετικές διευθύνσεις. Την παρούσα στιγμή όμως είναι ακόμη αβέβαιο το πώς άρχισε η ζωή πάνω στη Γη και επομένως είναι σχεδόν μάταιο να προσπαθούμε νανακαλύψουμε άλλους μηχανισμούς ζωής. Εάν όμως αποδειχτεί τελικά ότι υπήρξε ζωή στον Άρη θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι μηχανισμοί της ζωής μπορούν να λειτουργήσουν και σε διαφορετικά μέρη εκτός της Γης. Το αν υπήρξε ζωή στον Άρη δε το γνωρίζει ακόμη κανείς. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι όμως, λένε οι επιστήμονες, ότι μια μέρα θα υπάρξει ζωή και ο Άρης θα αποτελέσει την πρώτη αποικία της Γης στο προσεχές μέλλον!


cyberperi - 5/9/1997 12:18 pm


Μελλοντικές αποστολές στον Άρη...

------------------------------------------------------------------------

Το κείμενο που ακολουθεί το βρήκα στην διεύθυνση http://www.techlink.gr/kybernographoi/issues/no9/mars.htm και είναι γραμμένο από τη Ζωή Κούρνια.

------------------------------------------------------------------------

Αποστολές στον Άρη τα επόμενα χρόνια

Mars Pathfinder (US) : Το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη χωρίς προηγουμένως να μπεί σε τροχιά, στις 4 Ιουλίου του 1997 και θα προσγειωθεί στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Θα φωτογραφήσει το έδαφος του Άρη σε 13 διαφορετικά χρώματα και θα εξερευνήσει την επιφάνεια γύρω από την περιοχή που προσγειώθηκε.

Global Surveyor (US) : Το Σεπτέμβριο του 1997 το σκάφος θα μπεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη με μια τεχνική που ονομάζεται "aerobraking" χρησιμοποιώντας την τριβή με την ατμόσφαιρα για να επιβραδύνει την πορεία του. Θα εξερευνήσει την επιφάνεια και θα πάρει ατμοσφαιρικές μετρήσεις για ένα αρειανό έτος.

Mars 96 (Russia) : Το σκάφος θα μπεί στην τροχιά του Άρη μετά από 11μηνο ταξίδι και θα αφήσει δύο σκάφη που θα προσγειωθούν για αναμετάδοση των μετρήσεων από το Global Surveyor. Επίσης, θα αφήσει και δύο είδη εκσκαφέων που θα τρυπήσουν το έδαφος και θα αναλύσουν το χώμα.

Mars Surveyor ’98 (US) : H NASA θα στείλει ένα διαφορετικό δορυφόρο που θα κοστίζει λιγότερο από την αποστολή Delta II. Το σκάφος θα είναι το πρώτο που θα προσγειωθεί στο νότιο πόλο του Άρη και ρομπότ θα σκάψουν το έδαφος ενώ κάμερες θα καταγράψουν την εκσκαφή.

Planet-B (Japan) : Ο δορυφόρος θα κάνει πειράματα στην ατμόσφαιρα του Άρη και θα μελετήσει την αλληλεπίδραση της με τον ηλιακό άνεμο. Ένας φασματογράφος σταλμένος από τις ΗΠΑ θα μετρήσει τη σύσταση των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Orbital Spectroscopy : Είναι μια αποστολή που θα αρχίσει το 2001, ακόμη όμως μελετάται. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένας δορυφόρος με φασματογράφο υψηλής ανάλυσης, και μια κάμερα ικανή να αναγνωρίσει ορυκτολογικές λεπτομέρειες υδροθερμικών πηγών που θα μπορούσαν να περιέχουν απολιθώματα.

Sample Return : Εάν οι πληροφορίες από την αποστολή του 2001 επιστρέψουν εγκαίρως, θα σταλεί μία αποστολή με ρομπότ το 2003. Ένα σκάφος θα προσγειωθεί και ρομπότ θα σταλούν να περισυλλέξουν γεωλογικά δείγματα. Μία ρουκέτα θα επιστρέψει τα δείγματα στη Γη.

Επανδρωμένη Αποστολή : Εάν οι ενδείξεις για τη ζωή στον Άρη τελικά επιβεβαιωθούν, θα σταλεί μία επανδρωμένη αποστολή για να συλλέξει απολιθώματα. Η αποστολή θα ελέγξει το ενδεχόμενο της αποίκισης του Άρη. Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το 2008 αν και υπάρχουν σοβαρά εμπόδια :

•Μηδενική βαρύτητα : Ακόμα και με πολύωρη άσκηση, η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μπορεί να προκαλέσει καρδιοαγγειακές παθήσεις και αποδυνάμωση των μυών.
•Επιβίωση : Ο Άρης δεν έχει πηγές νερού ή αποθέματα τροφής και εμφανίζονται συχνά αμμοθύελλες.
•Καύσιμα : Θα πρέπει να βρεθούν ενεργειακές πηγές στον Άρη διότι το κόστος μιας αποστολής από τη Γη για εφοδίαση με καύσιμα είναι πολύ μεγάλο.


bishop - 6/9/1997 2:26 pm


Πριν αρκετούς μήνες (Άνοιξη κοντά) αναζητούσα ένα θέμα, κάτι που θα με ενδιέφερε αρκετά για να ασχοληθώ μαζί του. Έτσι, άρχισα να ψάχνω σε διάφορα περιοδικά... Κάποια στιγμή μετά από μερικές μέρες συνειδητοποίησα κάτι παράξενο.
Τα περισσότερα περιοδικά που είχα δει είχαν κάτι κοινό... Σχεδόν όλα έκαναν μια αναφορά στον πλανήτη Άρη! Περίεργο! Αλλά κι όμως, σχεδόν όλα έγραφαν είτε για τους μετεωρίτες που είχαν βρεθεί στη γη και προέρχονταν από αυτόν, είτε για τα "κατασκευάσματα" στην επιφάνειά του στην πόλη της Κυδωνίας, είτε για τις διαστημικές αποστολές που ήταν συνυφασμένες με τον εν λόγω πλανήτη. Σχεδόν όλα...
Το άσχημο είναι ότι όλα κείνα τα περιοδικά δεν βρίσκονται τούτη τη στιγμή στο σπίτι μου, αφού τα δάνεισα σε έναν φίλο, ο οποίος δεν άντεχε να με ακούει να του μιλώ συνέχεια γι'αυτά και με παρακάλεσε (ευγενικά, δε λέω!) να του τα δώσω. Βέβαια υπάρχουν και μερικά "ξεχασμένα" (χιχι) στοιχεία στη βιβλιοθήκη μου. Έτσι, θα ξεκινήσω τώρα την αναφορά μου σε όσα ο Περικλής ξέθαψε από μέσα μου και η συνέχεια (αν σας ενδιαφέρουν τα θέματα) προβλέπεται πλουσιότερη σε στοιχεία.
Η αρχή ανήκει στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου της Ζωής Κούρνια, όπου αναφέρει την ανακάλυψη ενός μετεωρίτη στην Ανταρκτική, που έπεσε στη γη πριν 13.000 χρόνια και προέρχεται από τον Άρη.
Αν διαβάσατε καλά, όμως, στην αρχή τούτου του κειμένου έγραψα "για τους μετεωρίτες". Όχι, δεν έκανα λάθος αφενός και μήτε είμαι άνθρωπος της υπερβολής αφετέρου. Την αλήθεια λέγω, αφού δεν ανακαλύφθηκε μόνο ένας "αρειανός" μετεωρίτης, αλλά δύο. Η κα.Κούρνια αναφέρεται στην ανακάλυψη του ALH84001 τον Αύγουστο του 1996.
Στη συνέχεια θα διαβάσετε τη μετάφραση του άρθρου "More evidence for Martian Life?" του τεύχους του Φεβρουαρίου 1997 του περιοδικού Astronomy.

[...]

Τρεις βρετανοί επιστήμονες έχουν αναφέρει στοιχεία ύπαρξης ζωής σε έναν δεύτερο "αρειανό" μετεωρίτη. Ο μετεωρίτης ΕΕΤΑ79001, είναι μόλις 180 εκατομμυρίων ετών, πολύ νεότερος από εκείνον που γέννησε όλο εκείνο το πανδαιμόνιο τον Αύγουστο του 1996.
Η ομάδα των Ian Wright και Colin Pillinger του Open University και Monica Grady του Natural History Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) θέρμανε δείγματα από το μετεωρίτη σε θερμοκρασίες 300 εως 700 βαθμών Κελσίου. Η διαδικασία θέρμανσης απελευθέρωσε αέρια που περιείχαν άνθρακα (που ως γνωστόν είναι η βάση ζωής, στον πλανήτη μας τουλάχιστον). Οι βρετανοί ερευνητές είπαν ότι το ειδικό μείγμα αερίων υποδεικνύει ότι οργανισμοί που παράγουν μεθάνιο παρήγαγαν τον άνθρακα. Πολλά είδη γήινων μικροβίων παράγουν μεθάνιο σαν απορρίματά τους.
Χημικός του πανεπιστημίου Stanford, Richard Zare, μέλος της ομάδας που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του '96 για την ύπαρξη ζωής στο μετεωρίτη ALH84001, είναι επιφυλακτικός στα όσα κατέληξαν γιατί η βρετανική έρευνα δεν έχει ανασκοπηθεί από άλλους επιστήμονες. Αλλά ο Zare λέει ότι εάν το αποτέλεσμα τελικά παρακωλυθεί, θα υπάρχουν μεγάλες συμπλοκές.
Αρχικά, ο ΕΕΤΑ79001 είναι πιθανότατα από διαφορετικό ημισφαίριο απ'ότι ο ALH84001, που σημαίνει ότι η ζωή μάλλον είχε εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη.
Απ'την άλλη, 180 εκατομμύρια χρόνια είναι πρακτικά χθες για το γεολογικό χώρο. "Είναι πραγματικά αρκετά πιθανό το να πάει κάποιος στον Άρη και να βρει μερικούς τύπους ζωής ακόμη ζωντανούς" λέει ο Zare "γιατί φαντάζομαι ότι υπάρχουν μερικές περιοχές με νερό και ζεστά σημεία υπόγεια".

[...]

Χμμμ... Ενδιαφέροντα όλα τούτα για αρχή, έτσι δεν είναι; Βέβαια δεν πρέπει να εξακολουθούμε να φανταζόμαστε μικρά "πράσινα" πλασματάκια να υποδέχονται τον Pathfinder! Γιατί μπορεί οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύθηκαν να είναι πράσινοι, αλλά μάλλον τελετή υποδοχής αδυνατούν να κάνουν!!!

Κι αν νομίζετε ότι επιτέλους απαλαχτήκατε από εμένα... κάνετε λάθος (μάλλον όταν πρωτομπήκα στη BBS έσπασε κανα καθρέφτη ο Bacardi!... Eπτά χρόνια γρουσουζιάς λοιπόν!!!). Ακολουθεί και άλλo ένα κείμενο τουλάχιστον- αν όχι σήμερα γιατί μου έπεσαν πολλά- σχετικό με τα "κατασκευάσματα" στην πόλη της Κυδωνίας.

Φιλικά, Παναγιώτα._


bishop - 1/9/1997 2:27 pm


Η Ζωή Κούρνια γράφει: " Το ερώτημα αν τελικά υπήρχε ζωή στον Άρη ή έστω σε κάποιο άλλο σημείο του Σύμπαντος, αν υπάρχει ή αν θα υπάρξει ποτέ κάπου αλλού εκτός από τον πλανήτη μας, παραμένει αναπάντητο και σίγουρα επιδέχεται ατελείωτων φιλοσοφικών και επιστημονικών συζητήσεων "
Κάποτε διάβασα τα λόγια του αρχαίου έλληνα επίκουρου φιλόσοφου Μητρόδωρου, ο οποίος τον 2ο αιώνα π.Χ. έλεγε:
"Το να θεωρήσουμε ότι η γη είναι ο μοναδικός κατοικημένος κόσμος στο απεριόριστο διάστημα, θα ήταν το ίδιο μεγάλη ανοησία, με το να ισχυριστούμε ότι σε ένα τεράστιο σπαρμένο χωράφι θα μπορούσε να βλαστήσει μόνο ένα στάχυ!"
Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα πιστεύω πως είναι περιττή.

Φιλικά, Παναγιώτα._


seismos - 8/9/1997 10:56 pm


BI > Απ'την άλλη, 180 εκατομμύρια χρόνια είναι πρακτικά χθες για το γεολογικό
BI >χώρο. "Είναι πραγματικά αρκετά πιθανό το να πάει κάποιος στον Άρη και να βρε
BI >μερικούς τύπους ζωής ακόμη ζωντανούς" λέει ο Zare "γιατί φαντάζομαι ότι
BI >υπάρχουν μερικές περιοχές με νερό και ζεστά σημεία υπόγεια".


Kαταρχας συγχαρητηρια παιδια για το forum σας....πολυ καλο και πολυ ζωντανο....
Επρεπε να μου το πει η Παναγιωτα για να το δω....και απολογουμαι γιαυτο.
Θα συμμετασχω και εγω λιγο αργοτερα....ομως...

Απλα Παναγιώτα να σου πω σαν "ειδημων" ότι 180.000.000 δεν ειναι ακριβως χθες στον γεωλογικο χρονο. Ειναι αρκετα πίσω όσαν αφορα απολιθώματα και εξελιχη ζωής. Βέβαια αν υπολογισουμε ότι η ζωή του πλανήτη μας είναι της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, είμαστε αρκετά κοντά στο σήμερα. Απλα για να καταλάβεις πριν απο 180.000.000 χρόνια οι ήπειροι της Γης παρα ήτανε κοντα η μία στην άλλη....πολυ γειτονιά δηλαδή και πολλά είδη του ζωικού βασιλείου μας η δεν υπήρχανε η είχανε πολυ διαφορετική όψη. Βέβαια αρκετά μακριά απο το χρόνο που πρωτο-δημιουργήθηκε η ζωή (Αλλο μέγα φιλοσοφικό ερώτημα...πως και ποιος έδωσε το έναυσμα-Θεός η τυχαίο γεγονός..??).
Η γεωλογία σαν εφαρμοσμένη επιστήμη σε πάει με μεγάλη ασφάλεια μέχρι την πόρτα του ερωτήματος...απλά δεν σε βάζει μέσα...σου λέει μπές μόνος σου...!!!!!!! Εξάλλου αυτό κάνει τώρα στον Αρη...βρίσκοντας τα απολιθώματα των ουσιών αυτών που έχουν σχέση με τη ζωή.
Αυτά προς το παρόν απο μένα......και έπεται συνέπεια σε λίγες μέρες που θα γυρίσω απο διακοπές....χεχεχεχε μέσα στον Σεπτέμβρη.

Φιλικα
Δημήτρης


cyberperi - 19/9/1997


Δεν ξέρω αν το διαβάσατε σε καμιά εφημερίδα, πάντως, σημερινή εφημερίδα, έλεγε πως ανακαλύφθηκε η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον Άρη, παρόμοιο με αυτό της Γης !! Βέβαια, είναι πολύ πιο ασθενές πεδίο σε σχέση με της Γης, αλλά επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής κάποτε στον πλανήτη. Όπως λέει το άρθρο, το μαγνητικό πεδίο πρέπει να ήταν πολύ πιο ισχυρό, σαν αυτό της Γης και λόγω αγνώστων φαινομένων έχει εξασθενίσει. (όπως άγνωστο βέβαια είναι γιατί δεν υπάρχει πλέον ζωή στον Άρη, αν ποτέ υπήρξε βέβαια).

------------------------------------------------------------------------
CyberPeri


ikk - 24/9/1997


CY > Δεν ξέρω αν το διαβάσατε σε καμιά εφημερίδα, πάντως, σημερινή
CY >εφημερίδα, έλεγε πως ανακαλύφθηκε η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον Άρη,
CY >παρόμοιο με αυτό της Γης !! Βέβαια, είναι πολύ πιο ασθενές πεδίο σε
CY >σχέση με της Γης, αλλά επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής
CY >κάποτε στον πλανήτη.

Κάτσε ρε Περικλή, γιατί δηλαδή "η ύπαρξη μαγνητικού πεδίοy στον Άρη
επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής κάποτε στον πλανήτη";

Γιάννης


cyberperi - 24/9/1997


IK >CY > Δεν ξέρω αν το διαβάσατε σε καμιά εφημερίδα, πάντως, σημερινή
IK >CY >εφημερίδα, έλεγε πως ανακαλύφθηκε η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον Άρη,
IK >CY >παρόμοιο με αυτό της Γης !! Βέβαια, είναι πολύ πιο ασθενές πεδίο σε
IK >CY >σχέση με της Γης, αλλά επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής
IK >CY >κάποτε στον πλανήτη.

IK >Κάτσε ρε Περικλή, γιατί δηλαδή "η ύπαρξη μαγνητικού πεδίοy στον Άρη
IK >επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής κάποτε στον πλανήτη";

Να συμπληρώσω μερικά στοιχεία από το άρθρο, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά και να απαντήσω στην ερώτηση του Γιάννη...

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Global Surveyor" εντόπισε στον πλανήτη Άρη μαγνητικό πεδίο, παρόμοιο με αυτό της Γης, αλλά πιο ασθενές, προσφέροντας έτσι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στους επιστήμονες για την απάντηση των ερωτημάτων που αφορούν στην χημική σύνθεση του κόκκινου πλανήτη.
Τα μαγνητικά πεδία που απομακρύνουν την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία συναντώνται σε πλανήτες, των οποίων ο πυρήνας βρίσκεται σε υγρή μορφή. Η ύπαρξη ρευστής μάζας στο εσωτερικό ενός πλανήτη δηλώνει την ύπαρξη εσωτερικών πηγών θερμότητας που μπορούν να εγείρουν τη δράση ηφαιστείων.
Ο Άρης έχει μαγνητικό πεδίο με πολικότητα ανάλογη της Γης και αντίστροφη εκείνης του Δία. Οι πλανήτες, όπως η Γη και ο Δίας, ενεργοποιούν τα μαγνητικά τους πεδία μέσω της δυναμικής που αναπτύσσεται από την κίνηση των μετάλλων που βρίσκονται σε υγρή μορφή στο εσωτερικό τους.
Επιστήμονας της ΝΑΣΑ τονίζει ότι ο Άρης στο παρελθόν πρέπει να είχε πιο ισχυρό μαγνητικό πεδίο και λέει : "Εάν ο Άρης είχε μια πιο ενεργή δυναμική στο παρελθόν, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπήρχε ένα λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας και νερό στην επιφάνεια του".

Περικλής...


ikk - 26/9/1997


CY >IK >Κάτσε ρε Περικλή, γιατί δηλαδή "η ύπαρξη μαγνητικού πεδίοy στον Άρη
CY >IK >επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο την ύπαρξη ζωής κάποτε στον πλανήτη";

CY >Τα μαγνητικά πεδία που απομακρύνουν την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία
CY >συναντώνται σε πλανήτες [...]

Μάλιστα. Από μερικά λοιπόν φαινομενικά άσχετα στοιχεία (ύπαρξη μαγνητικού πεδίου) συμπεραίνουμε μεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης ζωής (καθώς το μαγνητικό πεδίο "συλλαμβάνει" τις επικίνδυνες κοσμικές ακτινοβολίες). Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Αυτή δεν είναι και η ομορφιά -αν θέλετε και η *μαγεία*- της επιστήμης;

Johnny...