cyberperi - 1/9/1997 5:57 pm

Σύμφωνα με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα, η ζωή πρέπει να είναι ένα γενικό φαινόμενο στο σύμπαν, ίσως όμως να έχει αναπτυχθεί αλλού με διαφορετικές μορφές. Υπάρχουν όμως σήμερα, πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η παρουσία του ανθρώπου είναι μοναδική.
Όμως σχετικά με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που δεν έχουν βρει ακόμα τις απαντήσεις τους.

Το πρώτο πρόβλημα είναι και το βασικότερο είναι: ποια η πιθανότητα να περιβάλλεται ένας αστέρας από πλανήτες με συνθήκες δημιουργίας και διατήρησης ζωής; Με άλλα λόγια, ποια είναι η πιθανότητα να υπάρχει γύρω από έναν αστέρα ένας πλανήτης με μάζα περίπου σαν της Γης, με κατάλληλη περιστροφή και με μία ατμόσφαιρα στην οποία να είναι εφικτή η ζωή;
Στο ΔΙΚΟ μας ηλιακό σύστημα θεωρείται βέβαιο, ότι δεν υπάρχει κάποια μορφή ζωής σε κάποιον άλλον πλανήτη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο ηλιακό μας σύστημα. Σε άλλα πλανητικά συστήματα ίσως να έχει αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής. Άλλωστε πιστεύω, πως θα ήταν υποκειμενικό να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλη μορφή ζωής στο σύμπαν εκτός από εμάς...

Το δεύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, με την προυπόθεση ότι υπάρχουν λογικά όντα στο σύμπαν, είναι: Πώς θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη τους και να επικοινωνήσουμε μαζί τους;
Σχετικοί υπολογισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο πιο κοντινός πολιτισμός πρέπει να βρίσκεται σε μία ακτίνα 1000 ετών φωτός, μια αποστάση φυσικά τρομερή για εμάς. Για επανδρωμένους βέβαια πυραύλους δεν μπορεί να γίνει λόγος. Γιατί και αν ακόμα είχαμε πετύχει την κατασκευή πυραύλου που να κινείται με την ταχύτητα του φωτός, πράγμα ακατόρθωτο, θα χρειαζόμαστε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, πολύ πέρα από τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, για μια αποστολή σε κάποιο γειτονικό πλανητικό σύστημα.
Εκείνο που μπορούμε να επιχειρήσουμε είναι να στείλουμε πληροφορίες με την ταχύτητα του φωτός, στηριζόμενοι στην τεχνολογική μας πρόοδο στις ραδιοεπικοινωνείες. Παράλληλα μπορούμε να ψάχνουμε για να συλλάβουμε με γιγάντιαία ραδιοτηλεσκόπια μας σήματα λογικών όντων. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο αφού σε μία σφαίρα ακτίνας 1000 ετών φωτός υπάρχουν περί τα 10 εκατομμύρια αστέρες.... Σε ποιον λοιπόν απ’όλους να στραφούμε ;;; Και ακόμα σε ποια συχνότητα πρέπει να γίνει η αναζήτηση ;;; Έχουμε πάντως λόγους να πιστεύουμε στη συχνότητα των 1420 MHz, που είναι η συχνότητα μιας χαρακτηριστικής γραμμής του φάσματος του ατόμου του υδρογόνου, που υπάρχει σε μεγάλη αφθονία στο σύμπαν....
Μάλιστα, το τελευταίο έχει χρησιμοποιηθεί πιο παλιά, αλλά χωρίς καμία επιτυχία...
Βέβαια, αυτά δεν είναι τα μόνα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστημόνες σχετικά με την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν, αλλά είναι μια αρχή για συζήτηση....

Άραγε υπάρχει ζωή στο σύμπαν ;;;;;; Μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα....

------------------------------------------------------------------------
CyberPeri


Ikk - 2/9/1997 12:36 am


CY > Το πρώτο πρόβλημα είναι και το βασικότερο είναι: ποια η πιθανότητα ν
CY >περιβάλλεται ένας αστέρας από πλανήτες με συνθήκες δημιουργίας και διατήρηση
CY >ζωής; Με άλλα λόγια, ποια είναι η πιθανότητα να υπάρχει γύρω από έναν αστέρα
CY >ένας πλανήτης με μάζα περίπου σαν της Γης, με κατάλληλη περιστροφή και με μί
CY >ατμόσφαιρα στην οποία να είναι εφικτή η ζωή;

Αυτό βέβαια είναι πολύ σχετικό... Αυτό που νομίζουμε εμείς ως "ακατάλληλες συνθήκες" για τη ζωή που γνωρίζουμε, μπορεί να είναι "κατάλληλες" για μια άλλη μορφή ζωής -για την οποία δεν έχουμε ιδέα σε ποιές φυσικοχημικές αρχές μπορεί να βασίζεται.

**********************************************************************
*** ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ***
**********************************************************************

CY > Σχετικοί υπολογισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο πιο κοντινός
CY >πολιτισμός πρέπει να βρίσκεται σε μία ακτίνα 1000 ετών φωτός, μια αποστάση
CY >φυσικά τρομερή για εμάς. Για επανδρωμένους βέβαια πυραύλους δεν μπορεί να γί
CY >λόγος. Γιατί και αν ακόμα είχαμε πετύχει την κατασκευή πυραύλου που να κινεί
CY >με την ταχύτητα του φωτός, πράγμα ακατόρθωτο, θα χρειαζόμαστε ένα τεράστιο
CY >χρονικό διάστημα, πολύ πέρα από τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, για μια
CY >αποστολή σε κάποιο γειτονικό πλανητικό σύστημα.

Αυτό, παραδόξως, είναι λάθος!
-----------------------------
Μάλιστα, αν η ταχύτητά του ήταν ίση με του φωτός (που αποκλείεται), θα έφτανε αμέσως! Αλλά, ας δούμε το γιατί:

Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας, όσο ταχύτερα κινείται ένας παρατηρητής ως προς ένα σύστημα αναφοράς, τόσο "συστέλλονται" οι αποστάσεις του συστήματος αναφοράς (όπως τις βλέπει ο παρατηρητής). Αυτό το φαινόμενο λέγονται "συστολή μήκους", αλλά γίνεται αντιληπτό μόνο όταν η ταχύτητα του παρατηρητή είναι πολύ μεγάλη, κοντά στην ταχύτητα του φωτός (όσο πιο κοντά στην ταχύτητα του φωτός, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο).

Αυτό σημαίνει ότι αν ο παρατηρητής κινείται πάρα πολύ γρήγορα, η απόσταση Γης-Αστέρα "συστέλλεται" (ως προς τον κινούμενο παρατηρητή φυσικά), δηλαδή ο παρατηρητής βλέπει ότι έχει να διανύσει πολύ μικρότερη απόσταση. Έτσι, προλαβαίνει να φτάσει στον αστέρα πριν πεθάνει. (Στο μεταξύ στη Γη θα έχουν πεθάνει και τα τρισέγγονά του!, καθώς ο χρόνος για τη Γη κυλάει φυσιολογικά). Μάλιστα, αν έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός (λέμε, άμα...), η απόσταση Γης-Αστέρα θα γινόταν μηδέν! (θα έφτανε δηλαδή αμέσως - για τη Γη όμως, θα είχαν περάσει 1000 χρόνια!)

Ο παράγοντας κατά τον οποίο "συστέλλεται" το μήκος είναι ο εξής:
|--------------------------------|
| τετραγωνική ρίζα του 1-(υ/c)^2 |
|--------------------------------|
όπου:
υ = ταχύτητα παρατηρητή
c = ταχύτητα φωτός = 300.000 km/sec = 3x10^8 m/sec
^ = ύψωση σε δύναμη (δηλαδή "(υ/c)^2" σημαίνει "υ διά c και όλο στο
τετράγωνο")
------------------------------------------------------------------------
Το αντίστροφο του παράγοντα αυτού συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό γράμμα "γ" - αυτό αφιερωμένο σε όσους προτιμούν τα greeklish >:) - δηλαδή ο παραπάνω παράγοντας είναι ο "1/γ" (έτσι θα τον λέω από τώρα και στο εξής).

Για να βρούμε την απόσταση Γης-Αστέρα όπως τη βλέπει ο παρατηρητής πολλαπλασιάζουμε την "πραγματική" απόσταση επί τον παράγοντα "1/γ", δηλαδή:
|--------|
| L=Lo/γ |
|--------|
όπου L η απόσταση όπως την αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής και Lo η "πραγματική" απόσταση.

Ας δούμε 3 παραδείγματα:

1ο παράδειγμα:
--------------
Είναι καλύτερα να εκφράζουμε την ταχύτητα του παρατηρητή ως κλάσμα της ταχύτητας του φωτός, π.χ. υ=0.8c, δηλαδή το 80% της ταχύτητας του φωτός.
Ας πούμε λοιπόν ότι υ=0.8c, οπότε υ/c=0.8, άρα (υ/c)^2=0.64, άρα 1-(υ/c)^2=0.36, και η τετραγωνική του ρίζα είναι το 0.6.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο παρατηρητής τρέχει με το 80% της ταχύτητας του φωτός, η απόσταση που έχει να διανύσει συστέλλεται στο 60% (δηλαδή αν η απόσταση είναι 1000 έτη φωτός, ο παρατηρητής θα την "δει" σαν 600 έτη φωτός, και θα χρειαστεί 750 χρόνια για να φτάσει -και όχι 1250 χρόνια που θα χρειαζόταν αν δεν συνέβαινε το φαινόμενο της συστολής του μήκους).

2ο παράδειγμα:
--------------
Αν υ=c (αν ο παρατηρητής τρέχει με την ταχύτητα του φωτός), τότε 1/γ=0, άρα η σχετική απόσταση είναι μηδέν (αυτό που λέγαμε παραπάνω).

3ο παράδειγμα:
--------------
Με απλές πράξεις μπορούμε να δούμε ότι για να φτάσει στο αστέρι που απέχει 1000 έτη φωτός σε 10 χρόνια (δικά του), πρέπει να τρέχει με το 99,995 % της ταχύτητας του φωτός (για τη Γη θα έχουν περάσει 1000 χρόνια και 18 ημέρες), ενώ αν θέλει να φτάσει σε 1 χρόνο (δικό του) πρέπει να τρέχει με το 99,99995 % της ταχύτητας του φωτός (για τη Γη θα έχουν περάσει 1000 χρόνια και 4 ώρες).

Για να βγάλω τα αποτελέσματα του 3ου παραδείγματος χρησιμοποίησα τους εξής τύπους (μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε κι εσείς σε δικά σας παραδείγματα):

Η ταχύτητα που πρέπει να έχει, για να φτάσει σε ορισμένο (δικό του) χρόνο είναι:
|---------------------|
| υ=c/ρίζα[1+(t/s)^2] |
|---------------------|
Ο (δικός του) χρόνος στον οποίο φτάνει, αν έχει συγκεκριμένη ταχύτητα είναι:
|-----------------------|
| t=s x ρίζα[(c/υ)^2-1] |
|-----------------------|
όπου το t πρέπει να το βάλετε σε χρόνια, και s η "πραγματική" απόσταση Γης-Αστέρα σε έτη φωτός (π.χ. s=1000, για 1000 έτη φωτός).
(το "x" στον τελευταίο τύπο είναι το σύμβολο του πολλαπλασιασμού - άτιμο ASCII!)

Τα παραπάνω μπορείτε να τα βρείτε και στο βιβλίο Φυσικής της Γ' Λυκείου, αν το έχετε (σελίδα 445 ο παράγοντας "γ", σελίδα 447 η συστολή μήκους κλπ).

**********************************************************************
*** ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΜΗ ΒΑΡΑΤΕ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ ΤΩΡΑ ***
**********************************************************************

Σκεφτείτε το εξής ωραίο που μου ήρθε τώρα: Κάποτε στη γη κατορθώνουν να φτιάξουν διαστημόπλοιο που τρέχει με το 99,99995 % της ταχύτητας του φωτός, οπότε ο αστροναύτης φεύγει για έναν μακρινό πλανήτη, 1000 έτη φωτός μακριά, όπου υποψιάζονται ότι υπάρχει ζωή. Φτάνει λοιπόν εκεί τον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ όμως στη γη έχουν περάσει 1000 χρόνια (...και 4 ώρες), οπότε οι γήινοι έχουν ανακαλύψει τρόπο να μεταπηδούν ακαριαία σε διάφορα σημεία του χωροχρόνου μέσα από σκουληκότρυπες. Φτάνοντας λοιπόν ο αστροναύτης στο νέο πλανήτη, προσεδαφίζεται, ανοίγει τη μπουκαπόρτα για να δει τον καινούργιο άγνωστο πλανήτη, με τις καινούργιες, άγνωστες μορφές ζωής, και τι βλέπει; Πλήθος ανθρώπων να τον ζητοκραυγάζουν, να του πετάνε λουλούδια κλπ!!! Είναι οι γήινοι, που έχουν φτάσει εκεί πριν από αυτόν, μέσα από τη σκουληκότρυπα, έχουν φτιάξει αποικία, έχουν εξοντώσει τους Ινδιάνους -ε, συγγνώμη, τους εξωγήινους ήθελα να πω, που τελικά έτυχε να μην ήταν οι κακόμοιροι και τόσο προοδευμένοι- και έχουν κατακλύσει τον πλανήτη...!

Αυτάααααα
(αλήθεια, ξέρετε για τις σκουληκότρυπες; ...thats another story...)

Γιάννης Καλατζής


cyberperi - 2/9/1997 12:49 am


Δυστυχώς δε γνωρίζω και πολλά πράγματα περί θεωρίας σχετικότητας κλπ. (λόγω ηλικίας). Όμως όσα γράφω βρίσκονται σε βιβλίο και είναι παραδεκτά από επιστήμονες. Ίσως να έχεις δίκιο (που μάλλον έχεις), αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τον παραπάνω λόγο.
Όλα αυτά που αναφέρεις έχουν πολύ ενδιαφέρον και αν ήταν καλύτερα τα μαθηματικά σύμβολα, πολύ πιο εύκολα κατανοητά (πχ. ρίζες, επί(χ) κλπ.)

Επίσης ενδιαφέρουσα βρήκα και την ιστορία σου !!!
Που ξέρεις, ίσως κάποτε συμβεί και αυτό !!

--------------------------------------------------------------
CyberPeri


Ikk - 2/9/1997 1:10 am


CY > Δυστυχώς δε γνωρίζω και πολλά πράγματα περί θεωρίας
CY >σχετικότητας κλπ. (λόγω ηλικίας). Όμως όσα γράφω βρίσκονται
CY >σε βιβλίο και είναι παραδεκτά από επιστήμονες. Ίσως να έχεις
CY >δίκιο (που μάλλον έχεις), αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος
CY >για τον παραπάνω λόγο.

Και βέβαια δεν αμφιβάλλω ότι είναι γραμμένα και παραδεκτά. Απλώς στο βιβλίο δεν νομίζω να λέει "ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός να πήγαινε, θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να φτάσει" γιατί αυτό είναι σαφώς λάθος (εκτός κι αν το γράφει υπερβάλλοντας για να το τονίσει).

Προφανώς στο βιβλίο ή θα εννοεί ότι είναι πρακτικά αδύνατον να γίναι αυτό (π.χ. γιατί στη γη θα είχαν περάσει 1000 χρόνια στο μεταξύ), ή θα εννοεί ότι είναι αδύνατον γιατί ακόμα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πάλι υπάρχει πρόβλημα (όπως είδες στα παραδείγματα, και με το 80 % της ταχύτητας του φωτός να πήγαινε -που είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ταχύτητα- και πάλι θα χρειαζόταν 750 χρόνια για να φτάσει την απόσταση των 1000 ετών φωτός).

(καλά, γίνεται χαμός στο forum ή μου φαίνεται; Μπράβο στη ιδρύτρια Bishop!!!)


cyberperi - 21/9/1997


Θα’ θελα να προσθέσω και κάποιες άλλες πληροφορίες για τη δυσκολία ύπαρξης ζωής στο σύμπαν.

1. Η ανάπτυξη της ζωής χρειάζεται εκαντοντάδες εκατομμύρια έτη. Συνεπώς, δεν υπάρχουν πλανήτες με ζωή γύρω από νεαρά άστρα ηλικίας μικρότερης από την απαιτούμενη για ανάπτυξη ζωής.
2. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής είναι η ύπαρξη πλανήτη γύρω από ένα άστρο και σε τέτοια απόσταση, ώστε η θερμοκρασία του πλανήτη να κυμαίνεται ανάμεσα σε όρια επιτρεπτά για έμβια όντα. Η ανεκτή περιοχή γύρω από ένα άστρο, όπου μπορεί να υπάρξει ζωή, λέγεται οικόσφαιρα. Αν η Γη είχε πολύ ελλειπτική τροχιά ή αν ήταν λίγο πιο μακριά ή λίγο πιο κοντά στον Ήλιο, δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής σε αυτήν, ή τουλάχιστον ζωές όπως την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος. Πλανήτες με ελλειπτικές τροχιές δεν είναι κατάλληλοι για ανάπτυξη ζωής, γιατί η θερμοκρασία τους μεταβάλλεται ριζικά μέσα σε ένα έτος. Το ίδιο ισχύει και για τους πλανήτες διπλών αστέρων, επειδή δε μπορούν να έχουν σταθερή τροχιά και θερμοκρασία.
3. Η ύπαρξη ατμόσφαιρας και υδρόσφαιρας θεωρείται σχεδόν απαραίτητη σε έναν πλανήτη για την ύπαρξη ζωής. Εκτιμάται ότι μόνο το 2% των άστρων έχει κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη ζωής. Το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να θεωρείται απαγορευτικό, επειδή υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια άστρα και τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο από αυτά πληρούν τις συνθήκες.
4. Ο ρυθμός δημιουργίας άστρων στους γαλαξίες πρέπει να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς των πιθανοτήτων ύπαρξης ζωής. Επιτόπιες μελέτες σε άλλα ουράνια σώματα (Άρης, Σελήνη) δεν έδειξαν μέχρι τώρα ότι υπάρχει εκεί ζωή. Μελέτες ραδιοσημάτων από γειτονικά άστρα ήταν αρνητικές, καθώς και εκπομπές απλά κωδικοποιημένων ραδιοφωνικών σημάτων προς γειτονικά άστρα.

Και να προσθέσω....
Επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή δε δημιουργήθηκε στη Γη, αλλά ήρθε από το διάστημα με σπέρματα ζωής, δηλαδή μικροοργανισμούς που κατέβηκαν στη Γη, αφού ταξίδεψαν στο διάστημα με μετεωρίτες ή διαφορετικά. Στο διαστρικό χώρο έχει ανιχνευθεί πλήθος πολύπλοκων οργανικών ενώσεων, που υπάρχουν σε αφθονία.

------------------------------------------------------------------------
CyberPeri


Ikk - 23/9/1997


Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που δίνει ο Περικλής σχετικά με τη δυσκολία ύπαρξης ζωής στο σύμπαν.

Να τονίσουμε όμως, ότι όλα αυτά ισχύουν για την περίπτωση της ζωής με τη μορφή που την ξέρουμε εμείς. Δεν ξέρω, ίσως οι πιθανές μορφές ζωής να είναι τόσο διαφορετικές, που ούτε να τις φανταστούμε να μην μπορούμε. Μπορεί (όπως είχα διαβάσει σε κάποιο έργο επιστημονικής φαντασίας) να αναπτυχθεί ζωή μέσα σ' ένα σύννεφο μεσοαστρικού αερίου -ή, το ίδιο το μεσοαστρικό αέριο να έχει εξελιχθεί σε ένα "πλάσμα" με νοημοσύνη! Για φανταστείτε το!

Γιάννης Καλατζής


bishop - 25/9/1997


IK >Και βέβαια δεν αμφιβάλλω ότι είναι γραμμένα και παραδεκτά. Απλώς στο
IK >βιβλίο δεν νομίζω να λέει "ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός να
IK >πήγαινε, θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να φτάσει" γιατί αυτό είναι
IK >σαφώς λάθος (εκτός κι αν το γράφει υπερβάλλοντας για να το τονίσει).

IK >Προφανώς στο βιβλίο ή θα εννοεί ότι είναι πρακτικά αδύνατον να γίναι
IK >αυτό (π.χ. γιατί στη γη θα είχαν περάσει 1000 χρόνια στο μεταξύ), ή θα
IK >εννοεί ότι είναι αδύνατον γιατί ακόμα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα και
IK >πάλι υπάρχει πρόβλημα (όπως είδες στα παραδείγματα, και με το 80 % της
IK >ταχύτητας του φωτός να πήγαινε -που είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ταχύτητα- και
IK >πάλι θα χρειαζόταν 750 χρόνια για να φτάσει την απόσταση των 1000 ετών
IK >φωτός).

Ακόμη κι αν ταξιδεύει με το 99,99% της ταχύτητας του φωτός, τελικά μήπως μας ενδιαφερει πότε εμείς, που μένουμε πίσω, θα μάθουμε τι είδε ο αστροναύτης και όχι πότε εκείνος το έμαθε; Η ανθρωπότητα που μένει πίσω στον πλανήτη γη θέλει να ξέρει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ποιός περιμένει τις επόμενες ζωές;

Αυτά μεταξύ σοβαρού και αστείου! Φιλικά, Παναγιώτα._

to: Ikk
cc: cyberperi


Ikk - 26/9/1997


BI >IK >Και βέβαια δεν αμφιβάλλω ότι είναι γραμμένα και παραδεκτά. Απλώς στο
BI >IK >βιβλίο δεν νομίζω να λέει "ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός να
BI >IK >πήγαινε, θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να φτάσει" γιατί αυτό είναι
BI >IK >σαφώς λάθος (εκτός κι αν το γράφει υπερβάλλοντας για να το τονίσει).

BI >IK >Προφανώς στο βιβλίο ή θα εννοεί ότι είναι πρακτικά αδύνατον να γίναι
BI >IK >αυτό (π.χ. γιατί στη γη θα είχαν περάσει 1000 χρόνια στο μεταξύ), ή θα
BI >IK >εννοεί ότι είναι αδύνατον γιατί ακόμα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα και
BI >IK >πάλι υπάρχει πρόβλημα (όπως είδες στα παραδείγματα, και με το 80 % της
BI >IK >ταχύτητας του φωτός να πήγαινε -που είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ταχύτητα- και
BI >IK >πάλι θα χρειαζόταν 750 χρόνια για να φτάσει την απόσταση των 1000 ετών
BI >IK >φωτός).

BI >Ακόμη κι αν ταξιδεύει με το 99,99% της ταχύτητας του φωτός, τελικά μήπως μας
BI >ενδιαφερει πότε εμείς, που μένουμε πίσω, θα μάθουμε τι είδε ο αστροναύτης κα
BI >όχι πότε εκείνος το έμαθε; Η ανθρωπότητα που μένει πίσω στον πλανήτη γη θέλε
BI >να ξέρει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ποιός περιμένει τις επόμενες ζωές;

BI >Αυτά μεταξύ σοβαρού και αστείου! Φιλικά, Παναγιώτα._

Μάλλον λοιπόν θα "σκοτωνόμασταν" για το ποιός θα πρωτομπεί στο διαστημόπλοιο, ε;!!!

Johnny the fox

to: Bishop
cc: cyberperi
io9