Ikk - 1/9/1997 4:42 am

Το σύμπαν υπάρχει εδώ και περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η υπάρχουσα θεωρία για τη δημιουργία και την εξέλιξή του (που συμφωνεί με όλα τα πειραματικά δεδομένα ώστε να θεωρείται σχεδόν βέβαιη - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη κάποια αδιευκρίνιστα σημεία) είναι σε περίληψη η ακόλουθη:

1. Όλη η ύλη του σύμπαντος ήταν κάποτε (πριν περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια) συγκεντρωμένη σε μια πάρα πολύ μικρή περιοχή τεράστιας πυκνότητας και τεράστιας θερμοκρασίας (το Κοσμικό Αυγό!). Το αυγουλάκι σε μια στιγμή έσκασε (η μεγαλύτερη έκρηξη που έγινε ποτέ! - the Big Bang) και η ύλη τινάχτηκε προς όλες τις κατευθύνσεις. Η έκρηξη αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

(Πώς τα καταλάβαμε όλα αυτά; Απλώς παρατηρήσαμε ότι όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους. Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία, φάνηκε ότι όλοι (οι γαλαξίες) πρέπει να είχαν ξεκινήσει από ένα κοινό κέντρο. Έτσι γεννήθηκε η θεωρία της μεγάλης έκρηξης.)

2. "Λίγη" ώρα μετά το big bang το σύμπαν είχε "κρυώσει" αρκετά και τα διάφορα στοιχειώδη σωματίδια (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια) ενώθηκαν και σχημάτισαν άτομα - κυρίως άτομα υδρογόνου, που είναι τα πιο απλά καθώς αποτελούνται από ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο το καθένα.

3. Λόγω της βαρυτικής έλξης, άρχισαν να δημιουργούνται διάφορες συγκεντρώσεις των ατόμων του υδρογόνου. Αυτές οι συγκεντρώσεις δημιούργησαν τα αστέρια: αέριες μάζες υδρογόνου που φωτοβολούν λόγω πυρηνικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους. Ένα τέτοιο αστέρι είναι και ο Ήλιος μας.

4. Τα αστέρια, λόγω της βαρύτητας που ασκούν το ένα το άλλο, συγκεντρώνονται δημιουργώντας τους γαλαξίες. Σε όλο το σύμπαν υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 10 δισεκατομμύρια γαλαξίες, με γύρω στα 10 δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας.

5. Οι γαλαξίες, με τη σειρά τους, λόγω της έλξης που ασκούν ο ένας στον άλλον, συγκεντρώνονται σε σμήνη γαλαξιών, και τα σμήνη σε υπερσμήνη (που φαίνεται ότι είναι και η τελική δομή από την οποία αποτελείται το σύμπαν).

6. Οι γαλαξίες συνεχώς απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, καθώς η μεγάλη έκρηξη συνεχίζεται. Σε αυτήν τη φάση, της διαστολής του σύμπαντος δηλαδή, βρισκόμαστε τώρα. Λόγω όμως της βαρυτικής έλξης των γαλαξιών μεταξύ τους προς το εσωτερικό, η διαστολή αυτή επιβραδύνεται συνεχώς.

7. Τι θα γίνει μετά; Ποιό είναι το μέλλον του σύμπαντος; Αυτό εξαρτάται από τη συνολική μάζα του σύμπαντος:

- Αν η συνολική μάζα που υπάρχει στο σύμπαν είναι αρκετά μεγάλη, τότε η βαρύτητα μεταξύ των γαλαξιών θα είναι κι αυτή αρκετά μεγάλη ώστε η διαστολή να σταματήσει, και να αρχίσει μετά η συστολή! Τι θα γίνει τότε, κανείς βέβαια δεν ξέρει. Η υπόθεση είναι ότι όλη η μάζα του σύμπαντος θα συγκεντρωθεί ξανά σε ένα σημείο, θα ξαναγίνει έκρηξη και το σύμπαν θα ξαναρχίσει τον επόμενο κύκλο, και ξανά και ξανά...! Ένα σύμπαν που αναπνέει!

- Αν όμως η συνολική μάζα που υπάρχει στο σύμπαν δεν είναι αρκετή, τότε η βαρύτητα ανάμεσα στους γαλαξίες θα είναι μικρή, και το σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται, αιώνια... μέχρι όλοι οι αστέρες κάποτε να σβήσουν... Αυτό, είναι το "απαισιόδοξο" σενάριο.

8. Τι από τα δύο συμβαίνει λοιπόν; Πόση είναι η μάζα του σύμπαντος; Είναι αρκετή για να σταματήσει τη συστολή; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Από όσο ξέρουμε σήμερα, η μάζα του σύμπαντος είναι "δυστυχώς" πολύ μικρή: μόλις το 1/10 αυτού που θα θα απαιτείτο για να σταματήσει η διαστολή και να αρχίσει η συστολή. Βέβαια, ένα σημαντικό αλλά αδιευκρίνιστο ακόμα θέμα είναι αυτό της "σκοτεινής μάζας" του σύμπαντος: μάζας δηλαδή που υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε ότι υπάρχει διότι δεν την βλέπουμε. Αν η σκοτεινή μάζα είναι αρκετή, ίσως η μάζα του σύμπαντος να φτάσει την κρίσιμη τιμή της. Αλλιώς... αρχίστε να πουλάτε τις μετοχές σας!

Αυτά.

Γιάννης Καλατζής


bacardi - 1/9/1997 3:39 pm


IK>διαστολή και να αρχίσει η συστολή. Βέβαια, ένα σημαντικό αλλά
IK>αδιευκρίνιστο ακόμα θέμα είναι αυτό της "σκοτεινής μάζας" του σύμπαντος:
IK>μάζας δηλαδή που υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε ότι υπάρχει διότι δεν την
IK>βλέπουμε. Αν η σκοτεινή μάζα είναι αρκετή, ίσως η μάζα του σύμπαντος να
IK>φτάσει την κρίσιμη τιμή της. Αλλιώς... αρχίστε να πουλάτε τις μετοχές
IK>σας!

Φυσικά δε χρειάζονται βιασύνες (να κερδίσουμε και τίποτα από τις αυξημένες τιμές των άστρων στο παγκόσμιο χρηματιστήριο οικοπέδων). Εχουμε μπροστά μας κάποια δισεκατομμύρια χρόνια υποψιάζομαι, οπότε μπορούμε να περιμένουμε λίγο :-)

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

Βασίλης


Ikk - 4/9/1997 2:28 am


BA >Φυσικά δε χρειάζονται βιασύνες (να κερδίσουμε και τίποτα από τις
BA >αυξημένες τιμές των άστρων στο παγκόσμιο χρηματιστήριο οικοπέδων).
BA >Εχουμε μπροστά μας κάποια δισεκατομμύρια χρόνια υποψιάζομαι,
BA >οπότε μπορούμε να περιμένουμε λίγο :-)

Ο b.t. το έγραψε για πλάκα, αλλά το ξέρετε ότι κάποιος πουλάει οικόπεδα στη Σελήνη; το είχα διαβάσει -σε internetοπεριοδικό, στο ΒΗΜΑ, θα σας γελάσω- εδώ και κανα τρίμηνο μάλλον: τα κατοχύρωσε από το αμερικάνικο δημόσιο (φαίνεται ότι επειδή πατήσανε πρώτοι τους ανήκει κιόλας...) και τα πουλάει! Φτηνά πάντως! Έχει και σελίδα στο δίκτυο -δυστυχώς δεν την έχω. Αν κάποιο την έχει, ας μας τη δώσει -έτσι, να δούμε..!

Γιάννης


cyberperi - 4/9/1997 9:02 am


IK>BA >Φυσικά δε χρειάζονται βιασύνες (να κερδίσουμε και τίποτα από τις
IK>BA >αυξημένες τιμές των άστρων στο παγκόσμιο χρηματιστήριο οικοπέδων).
IK>BA >Εχουμε μπροστά μας κάποια δισεκατομμύρια χρόνια υποψιάζομαι,
IK>BA >οπότε μπορούμε να περιμένουμε λίγο :-)

IK >Ο b.t. το έγραψε για πλάκα, αλλά το ξέρετε ότι κάποιος πουλάει οικόπεδα στη
IK >Σελήνη; το είχα διαβάσει -σε internetοπεριοδικό, στο ΒΗΜΑ, θα σας
IK >γελάσω- εδώ και κανα τρίμηνο μάλλον: τα κατοχύρωσε από το αμερικάνικο
IK >δημόσιο (φαίνεται ότι επειδή πατήσανε πρώτοι τους ανήκει κιόλας...) και
IK >τα πουλάει! Φτηνά πάντως! Έχει και σελίδα στο δίκτυο -δυστυχώς δεν την
IK >έχω. Αν κάποιο την έχει, ας μας τη δώσει -έτσι, να δούμε..!


Αυτό που λες Γίαννη το έχω ακούσει και εγώ ! Είναι αλήθεια ότι πωλούνται οικόπεδα στη Σελήνη και φτηνά μάλιστα. Ήδη υπάρχουν μερικοί, διάσημοι κυρίως (ονόματα δεν ξέρω), που έχουν αποκτήσει οικόπεδο στη Σελήνη ! Το'χε γράψει και ο Ελεύθερος Τύπος νομίζω, τον καιρό που ήταν πολύ επίκαιρο το θέμα της εξερεύνησης του Άρη. Ακόμη και στον Άρη, έλεγε, πως σε λίγο καιρό θα είχαμε και εκεί οικόπεδα για πούλημα ! Όποιος έχει παραπάνω πληροφορίες ας βοηθήσει...

CyberPeri


bacardi - 4/9/1997 10:11 am


IK >Ο b.t. το έγραψε για πλάκα, αλλά το ξέρετε ότι κάποιος πουλάει οικόπεδα στη
IK >Σελήνη; το είχα διαβάσει -σε internetοπεριοδικό, στο ΒΗΜΑ, θα σας
IK >γελάσω- εδώ και κανα τρίμηνο μάλλον: τα κατοχύρωσε από το αμερικάνικο
IK >δημόσιο (φαίνεται ότι επειδή πατήσανε πρώτοι τους ανήκει κιόλας...) και
IK >τα πουλάει! Φτηνά πάντως! Έχει και σελίδα στο δίκτυο -δυστυχώς δεν την
IK >έχω. Αν κάποιο την έχει, ας μας τη δώσει -έτσι, να δούμε..!

Δεν έχω τη σχετική σελίδα, νομίζω όμως οτι, προσωρινά τουλάχιστον έχει σταματήσει τις πωλήσεις. Γιατί; Επειδή ένας Γερμανός του έκανε μήνυση, ισχυριζόμενος (με σειρά εγγράφων) οτι η Σελήνη του ανήκει (!) αφού κάπου στο μεσαίωνα, κάποιοι πρόγονοί του, του την είχαν αφήσει κληρονομιά, η οποία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Αμερικανιστί, ο Γερμανός είναι ο πρώτος (οι πρόγονοί του για την ακρίβεια) που διεκδίκησε και τελικά μεταβίβασε (από γενιά σε γενιά) τα δικαιώματα της Σελήνης, άρα είναι δική του! Η τρέλλα δεν πάει στα βουνά...

Αρχισα ήδη να φαντάζομαι κομπίνες σεληνιακού μεγέθους :-)))
Βασίλης